Nazovite nas na: +385 52 622 641

Dobro je znati

Polietilenske vrećice vizualno onečišćuju okoliš, ali ne zagađaju zemlju, vodu niti zrak. Odbačene u okoliš postaju izložene sučevoj svijetlosti koja ih razgrađuje na ugljik i vodu ovisno o intezitetu izloženosti UV zraka koje su dio normalne sučeve svjetlosti.Za potpunu razgradnju polietilenske vrećice potrebno je svega par godina.

Polietilenske vrećice proizvode se od materijala polietilena (PE-LD) niske ili (PE-HD) visoke gustoće kojeg tvore ugljik i vodik-osnovni kemijski sastojci, koji nisu štetni za okoliš. Korištene polietilenske vrećice mogu se reciklirati te kao takve ponovo upotrijebiti u drugim plastičnim proizvodima.

Današnji život bez plastike je nezamisliv, zamislite da li bi bilo bilo kojeg plastičnog proizvoda da je isti napravljen od bilo koje druge vrste materijala kao drva,papira, stakla za koje mislimo da su ekološki prihvatljiviji od plastike ali:

Polietilen - papir

Za proizvodnju papirnatih vrećica troši se energije otprilike jednako kao i za polietilenske vrećice, ali se višestruko više troše i zagađuju prirodni resursi - potrošnja drveta, kao i potrošnja i zagađivanje značajnih količina vode. Za izradu papirnih proizvoda koriste se različite vrste ljepila i boja koje također opterećuju okoliš.

Polietilen - pamuk

Pamuk se proizvodi na 3 % svjetske obradive površine, a za uzgajanje pamuka potrebno je ukupno 10 % svjetske proizvodnje svih kemijskih pesticida i čak 25 % insekticida. Platnene vrećice su skupe - 1 platnena = 400 plastičnih. Platnenu vrećicu moguće je višestruko koristiti, samo ju je potrebno oprati ali i za pranje se troši i voda, deterdžent i energija.

Dokazano je da su plastični materijali i proizvodi od plastike znatno manje energetski zahtjevni tijekom svih ciklusa životnog vijeka plastičnih proizvoda - od proizvodnje osnovne sirovine, preko upotrebe do zbrinjavanja i recikliranja. Danas se najveći dio energije proizvodi od nafte, a proizvodnja energije od nafte proizvodi znatne količine stakleničkih plinova - konkretno CO2.

Ukupno za proizvodnju plastike troši se oko 4 % ukupne potrošnje nafte, a za proizvodnju polietilenskih vrećica koristi se 0,05 % nafte. Najviše nafte troši se za transport (50 %) i grijanje (32 %).

Polietilenske vrećice - DA!

  • jeftine, lagane čvrste, jednostavne za nošenje
  • izvrsne za prijenos vlažnog sadržaja ili onog koji to može postati
  • najbolje se prilagođavaju prema obliku proizvoda
  • po obujmu su bitno manje od platnenih ili papirnatih vrećica
  • mogu se više puta koristiti i na kraju upotrijebiti za odlaganje kućnog otpada
  • mogu se sakupljati i reciklirati za nove namjene
  • mogu se energijski oporabiti (spaliti) - gore bez ostataka, a ogrjevna moć im je viša od one kamenog ugljena
  • razvijen je postupak pretvaranja plastičnog otpada u zeleni dizel (1 kg otpada = 0,95 litara dizela)

Copyright Viplast 2024. Politika privatnosti